Web smeruje k úplnému pokrytiu informačného priestoru

08.05.2009 Celý región

Bratislava 8. mája (TASR) - Obsah internetu riadi objednávka a je takmer nemožné predvídať smer tohto záujmu, myslí si informatik a publicista František Gyárfáš. \"Pokusy sa robia všetkými smermi a niečo sa ujme a iné ...
Zároveň sa nazdáva, že internet smeruje k úplnému pokrytiu informačného priestoru. \"Očakávam, že nás čakajú snahy o ovládnutie najväčších súčasných zdrojov zaznamenaných informácií, a to sú archívy všetkého druhu, ktoré budú masívne a celoplošne digitalizované, analyzované a sprístupnené pre vyhľadávače, \" doplnil Gyárfáš.

Pokiaľ ide o publikovanie nových diel na webe, či už textových, obrazových, audiovizuálnych alebo iných, predpokladá postupné prerastanie horizontálneho publikovania (časopisy) a vertikálneho (blogy). Dodal, že diela autora bude možné čítať jednak v kontexte aktuálnej doby (čísla časopisov), jednak v kontexte samotného tvorcu (blogy, virtuálny denník a podobne).

Na otázku, či sa dá internet \"upchať\" informáciami, Gyárfáš odpovedal, že zatiaľ je to nepravdepodobné. \"Proti hovoria dva fakty. Prvý je Moorov zákon, ktorého dôsledky hovoria, že výkonnosť počítačov sa zdvojnásobuje približne každé dva roky. Druhý je stále lepšia schopnosť mapovať informačný obsah a zefektívňovať vyhľadávanie. Technicky sme schopní spracovávať väčšie množstvo informácií, než sme schopní obsahovo vyprodukovať, \" zdôvodnil.

Za veľmi nepravdepodobný označil aj scenár, že by v najbližších rokoch malo dôjsť k vyčerpaniu IP adries a údajne nebude možno ďalej rozširovať internetovú sieť. Podľa údajov zverejnených OECD by sa tak totiž mohlo stať v roku 2011. \"Vývoj počítačov je taký rýchly a \'prekotný\', že to nie je prvý raz, čo sa nejaké riešenie ukázalo byť kapacitne či rýchlostne nedostatočné. V takom prípade zvyčajne prichádza inovácia, ktorá nahradí nevyhovujúci stav. Rovnako je takáto inovácia už nachystaná aj v prípade IP adries a skôr, než by došlo k zastaveniu rastu internetu, bude v tej či inej podobe použitá, \" uviedol Gyárfáš s tým, že takouto inováciou bude protokol IPv6, ktorý doplní súčasný IPv4. Znamená to, že IP adresy už nebudú len štvormiestne, ale šesťmiestne.

\"Internet nie je postavený len na jednom protokole, i keď je pravda, že drvivú väčšinu tvoria štandardy IEEE 802.11, teda ethernet, kde je využívaná štvormiestna IP adresa, \" vysvetlil pre TASR Peter Kmeťo z IT magazínu PC Revue. Doplnil, že už nejaký čas existuje IPv6 ako alternatíva pre terajšie IPv4. \"Reálne je prechod otázkou rokov, ale skôr či neskôr k nemu dôjde. Dovtedy bude internet rozdelený do dvoch segmentov tohto typu, \" načrtol.

Na rozdiel od Gyárfáša sa Kmeťo domnieva, že internet sa upchať dá. \"Je viac ako reálne, že k tomu dôjde, \" tvrdí dokonca. Dôvodom sú podľa neho najmä služby, ktoré postupne migrujú na web, teda rádiá, televízne vysielanie a ďalšie. \"No aj tu je niekoľko riešení, ktoré by mohli byť použité. Napríklad kompresia na úrovni packetov, teda možnosť komprimovať nielen obsah, ale aj samotné dáta, \" hovorí.

Web, samozrejme, nie je nekonečný, no \"zatiaľ sme ešte tak ďaleko od jeho prípadných limitov, že ho za taký môžeme považovať\", odpovedal Gyárfáš na otázku, či je nekonečnosť internetu mýtus. V súčasnosti nepredpokladá, že by v budúcnosti mohol vzniknúť \"ďalší\" internet, prípadne, že by ich mohlo existovať viac.
 

Vyberte región